Airco kennisbank

alle vragen die je hebt over airco's

Veelgestelde vragen over airco's

Ben jij op zoek naar een airco? Dan ben je bij Installatiebedrijf Lommers aan het juiste adres. Een airconditioning is de oplossing voor de warme zomerdagen, die in Nederland steeds meer voorkomen. Ben je nog oriënterend en wil je eerst meer informatie? Wij hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet. Heb jij nog andere vragen? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. 

Wat kost een airco?

Wat de kosten zijn voor een airco is afhankelijk van een divers aantal factoren. Een aantal van deze factoren is het type airco, het benodigd vermogen en de kosten om een airco te installeren. Hierdoor kunnen de kosten per situatie zeer verschillen verschillend. In het onderstaande overzicht hebben we de gemiddelde kosten per soort airco neergezet, zodat je een betere indicatie kunt maken van de airco kosten.

Gemiddelde prijs airco (inclusief installatie)

Mobiele airco: €300 – €650
Airco zonder buitenunit: €1300 – €2150
Split airco: €1600 – €3250
Multi split airco: €3000 – €5550

Hoe werkt een airco?

De werking van een airco is vergelijkbaar met die van een koelkast of diepvries. Kort samengevat: een airco onttrekt de warmte van een ruimte, deze warme lucht wordt vervolgens naar buiten afgevoerd en tenslotte weer vervangen door de koele lucht waaraan de warmte is onttrokken. Vrijwel elke airco’s bestaan uit de volgende onderdelen: binnenunit ventilator, warmtewisselaar, compressor, condensor en buitenunit ventilator. Deze onderdelen werken samen om jouw woning of kantoor lekker koel te maken.

Deze ventilator bevindt zich in de binnenunit van de airco. Deze neemt warmte op uit de lucht van een ruimte en brengt dit vervolgens naar de warmtewisselaar.

De warmtewisselaar bevat vloeibaar koudemiddel. Wanneer deze vloeistof in contact komt met warme buitenlucht, warmt dit op. De koelvloeistof verandert dan in een gasvormig koudemiddel en haalt op die manier de warmte uit de ruimte en koelt deze af.

De compressor bevindt zich in de buitenunit. In de compressor wordt het gasvormig koudemiddel onder hoge druk gezet. Hierdoor stijgt de temperatuur van het koudemiddel waardoor deze later weer meer warmte kan afgeven. De compressor verplaatst de warme lucht naar het volgende onderdeel, de condensor.

In de condensor condenseert het gas doordat het in contact komt met de buitenlucht. Op die manier wordt het gasvormige koudemiddel weer koude koelvloeistof.

De ventilator in de buitenunit blaast tenslotte de lucht weer naar buiten. Hierna kan het proces weer opnieuw beginnen.

Wat kost een airco aan stroom?

De kosten aan stroom bij een airco hangen af van 3 factoren:
– het vermogen van de airco zelf
– het aantal uren dat de airco aanstaat
– het energietarief van jouw energiemaatschappij

Formule om airco stroomverbruik te berekenen

Gemiddeld ligt het vermogen van een airco tussen de 1.0 en 5.0 kW. Dit vermogen vermenigvuldig je met het aantal uren dat de airco draait. Vervolgens vermenigvuldig je dit weer met het energietarief van stroom.

Stroomkosten = Vermogen (in kW) x Gebruiksduur (in uren) x Energietarief (in €)

Wat is een goede airco?

Wanneer je op zoek bent naar een goede airco raden wij je altijd aan om voor een A-merk te kiezen, bijvoorbeeld Daikin. Een A-merk airconditioning staat garant voor een lange levensduur en een goede werking. Welke airco het beste is voor jou is afhankelijk van je eigen wensen. In grote lijnen kun je een onderscheid maken tussen twee soorten airco’s: mobiele airco’s en split-unit airco’s. 

Een mobiele airco is geschikt wanneer je slechts één ruimte wilt koelen. Deze airco is namelijk flexibel en overal te plaatsen, er is geen installatie voor nodig en meestal goedkoper in aanschaf. Wel produceert een mobiele airco vaak veel geluid, heeft het een lagere koelcapaciteit en je moet rekening houden met de afvoerslang. 

Een split-unit airco is geschikt wanneer je grote en/of meerdere ruimten wilt koelen of verwarmen. De split-unit airco is niet flexibel en verplaatsbaar maar bestaat uit twee vaste onderdelen: de binnenunit en de buitenunit. Het voordeel van deze airco is dat het zowel kan verwarmen als koelen, het weinig geluid produceert en het heeft een hoge koelcapaciteit.

Wat is een split airco?

Een split airco is een airconditioning met een buitenunit en één of meerdere binnenunits waarmee je kleine ruimtes kunt koelen of verwarmen. Het systeem werkt op basis van koelvloeistof wat rondgepompt wordt door leidingen tussen de binnen- en buitenunit. Het is dus eigenlijk een soort warmtepompsysteem wat kan koelen en verwarmen.

De voordelen van een split-airco

Er zitten meerdere voordelen aan een split airco. Wij raden altijd aan voor een A-merk airco te kiezen. A-merk airco’s hebben de volgende voordelen:
– Energiezuinig
– Hoger rendement
– Weinig geluid
– Zowel koelen als verwarmen
– Airco heeft de mogelijkheid om lucht te filteren

Hoeveel kW heeft een airco nodig?

Wil je weten hoeveel een airco verbruikt? Met behulp van een eenvoudige formule kun je in 3 stappen berekenen hoeveel kW je airco nodig heeft om je huis te verwarmen of te koelen.

Allereerst moet je de inhoud van de te verwarmen of te verkoelen ruimte berekenen. Dit wordt uitgedrukt in kubieke meters.

De formule voor inhoud is: Lengte x Breedte x Hoogte.

Ten tweede moet je de vermenigvuldigingsfactor bepalen. Deze factor hangt af van de mate van isolatie. Er zijn drie factoren: 30, 40 en 50.

30: goed geïsoleerde ruimtes met weinig ramen en weinig warmtebronnen.
40: redelijk geïsoleerde ruimtes met veel ramen en warmtebronnen.
50: slecht geïsoleerde ruimtes zoals een zolder of een ruimte met plat dak

Tenslotte vermenigvuldig je beide getallen. De formule hiervoor is: Inhoud (m3) x Vermenigvuldigingsfactor
Zo weet je precies hoeveel kW vermogen je airco moet hebben.

Hoe vaak moet een airco een servicebeurt krijgen?

Het wordt aangeraden om je airco minimaal 1x per jaar te laten onderhouden en daarnaast om het jaar te laten bijvullen. Dit kun je beide laten doen door een vakman. Over het algemeen is meer onderhoud niet vaker nodig dan eens in de 5 jaar.

Redenen voor extra onderhoud aan je airco

Er zijn een aantal belangrijke symptomen te noemen die aangeven dat je airco toe is aan een onderhoudsbeurt:

– Wanneer de airco meer lawaai maakt dan gewoonlijk
dit is vaak bij verstopte filters of mechanische problemen

– Wanneer de airco minder snel koelt of verwarmt 
het kan zijn dat het koelvloeistofpeil te laag is

– Wanneer de energiekosten ineens flink stijgen 
dit wijst vaak op slecht onderhoud van de airco 

Contact opnemen

Vul ons contactformulier in, bel of mail ons en geen aan dat je interesse hebt in een airco.

Offerte

Wij sturen je een vrijblijvende offerte op basis van jouw wensen. Zo weet jij precies wat de kosten zullen zijn.

Akkoord?

Ben jij akkoord? Dan plannen we samen een afspraak wanneer jouw airco geïnstalleerd wordt.

Geniet van je airco!

Bepaal zelf de temperatuur en geniet de komende jaren van een heerlijk gekoeld huis!

Vraag een offerte aan!

Wil jij een vrijblijvende offerte op maat ontvangen? Of heb je nog vragen? Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Liever direct contact?
Neem telefonisch contact met ons op!

 

Call Now ButtonBel ons