Hoe kun je een lekkage ontdekken?

Net als je lekker wilt gaan douchen zie je dat je badkamer blank staat, je waterrekening is opeens ontzettend hoog of de waterdruk is een stuk verminderd. Of misschien merk je dat je huis opeens veel vochtiger is of heb je zelfs last van schimmel op bepaalde plekken. Dit alles kan wijzen op een lek ergens in je huis. Het is zaak zo snel mogelijk het lek op te sporen om verdere schade te voorkomen. Dit kun je natuurlijk laten doen door een loodgieter maar je kunt ook alvast zelf het lek zoeken zodat de loodgieter snel aan de slag kan met het repareren. In deze blog gaan we je vertellen hoe je dit doet en wat je daarna moet doen.

Lekkage badkamer opsporen

De eerste stap die je kunt zetten om een lekkage in je badkamer te detecteren is het nagaan van alle leidingen. Denk aan de aansluiting van de douchekraan, de kraan op je wastafel en de aansluiting van de wastafel zelf. Ook de stortbak van een toilet kan een bron zijn van de lekkage. Vind je daar niets? Ga dan alle leidingen buiten de muur af, de lekkage hoeft niet op een aansluitpunt te zitten maar kan zich ook ergens anders in de leiding bevinden.

Kun je bij de aansluitingen en leidingen niets vinden? Ga die plaatsen dan na met een gekleurde doek. Met zo’n gekleurde doek kun je nagaan of er ergens kalk zit. Die kalk wijst op water en hoewel het op dat moment niet nat is kan het wel zijn dat er een lek zit. 

Schimmel- en vochtplekken ontstaan wanneer voegnaden niet (meer) goed zijn. Om deze te controleren ga je met een mesje langs de naden. Voorzichtig natuurlijk, je wil geen extra lekkages veroorzaken. Wanneer je met je mesje in een voegnaad kan heb je een lek gevonden.

Heb je met deze stappen geen lek gevonden? Dan zit de lekkage mogelijk dieper in de muur. Om deze op te sporen zijn professionele apparatuur nodig. Vraag hiervoor hulp bij een gerenommeerd bedrijf zoals Lommers.

lommers lekkage opsporen

Lekkage dak opsporen

Een daklekkage merk je vaak niet direct op. Deze ontstaan door een fikse regenbui of een verborgen probleem. Bij de meeste lekkages in daken is het wel duidelijk waar het ongeveer lekt. Er ontstaan vochtplekken op het plafond en soms loopt het water er zelfs gewoon uit. Je kunt ook last krijgen van schimmel of loslatend behang. 

Soms zit het lek een paar meter van de vochtplek af. Het komt zelfs voor dat het lek een aantal meter verderop zit en eerst een afstand moet overbruggen voor het naar beneden komt. Het lek vinden is meestal niet gemakkelijk en er is specialistische apparatuur nodig om het lek goed op te sporen. 

Wij raden je dus aan om hiervoor een professional in de arm te nemen zodat het lek snel opgespoord is en gemaakt wordt.

Wat te doen bij een lekkage?

1. Sluit bij een lekkage je water af. 

Zo zorg je ervoor dat er niet nog meer water je huis in lekt. De afsluiter of stopkraan vind je over het algemeen in je meterkast, badkamer of keuken. Als de lekkage zich bij je toilet of wasmachine bevindt kun je deze vaak isoleren en bij de bron afsluiten met een isolatieklep die je kunt dichtdraaien. Heb je veel water in huis? Sluit dan ook je elektriciteit af, mits dit op een veilig manier kan.

Lees hier ons artikel over hoe je de hoofdkraan kunt afsluiten.

2. Zoek naar de bron van de lekkage

Een waterlek kan verschillende oorzaken hebben. Ga met de stappen zoals hierboven beschreven op zoek naar de oorzaak van de lekkage. Kun je deze niet vinden, schakel dan een professional in om je te helpen.

3. Verwijder eventueel overtollig water

Heb je een flink lek dan staat er waarschijnlijk water in één of meerdere kamers. Haal dat zo snel mogelijk weg om verdere schade te voorkomen. 

4. Begin met het uitdrogen van je kamer

Binnen 24 tot 48 uur beginnen schimmels en meeldauw zich al te ontwikkelen. Je wil dus zo snel mogelijk je kamer droog hebben om extra schade te voorkomen. Verwijder eventuele natte meubels en tapijt uit de ruimte en zet de ramen open. Controleer ook of je muren, plafond of gipsplaten reparatie of vervanging nodig hebben. Heb je een flinke overstroming gehad? Dan kun je een luchtontvochtiger huren om je kamer verder te drogen.

Heb je hulp nodig bij het detecteren en repareren van een lekkage? Wij adviseren en helpen je graag. Neem hiervoor contact met ons op.

Call Now ButtonBel ons