Wegens de vakantie zijn wij beperkt beschikbaar tot en met 20 augustus, voor spoed kunt u bellen naar: 073 203 3191

Wat kost een airco aan stroom?

Airco’s zijn geweldige apparaten om je huis koel te houden tijdens de zomermaanden. Maar veel mensen maken zich zorgen over hoeveel deze apparaten aan stroom kosten. In deze blog gaan we kijken naar de kosten van een airco en geven we tips om energie te besparen en de kosten te verlagen.

Gemiddelde kosten van een airco

Voordat we ingaan op de kosten van het gebruik van een airco, is het belangrijk om te weten hoeveel het apparaat zelf kost. De prijs van een airco varieert afhankelijk van het type, de grootte en de energie-efficiëntie. Gemiddeld kost een airco tussen de €500 en €1500. Dit is een investering die zich op de lange termijn kan terugbetalen.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Het stroomverbruik van een airco hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van het apparaat, de temperatuurinstelling en het aantal uren dat het apparaat aanstaat. Gemiddeld verbruikt een airco tussen de 1,5 en 3 kWh per uur aan stroom. Dit betekent dat het gebruik van een airco gedurende 8 uur per dag, 30 dagen lang, kan leiden tot een extra energieverbruik van ongeveer 360 kWh per maand. Op de vraag: hoeveel stroom verbruikt een airco per jaar, kunnen we moeilijk antwoord geven. Sommige mensen zetten een airco al aan bij 25 graden en andere pas bij 30 graden. Probeer met de cijfers hierboven zelf een schatting te maken van je jaarlijkse kosten.

Hoeveel kost het gebruik van een airco?

De kosten van het gebruik van een airco zijn afhankelijk van de energieprijs per kWh en het aantal uren dat het apparaat aanstaat. In Nederland betaal je €0,40 per kWh (prijsplafond). Als we het voorbeeld van 360 kWh per maand nemen, zou het gebruik van een airco ongeveer €144,- per maand kosten. Maandelijks zal dit bedrag een stuk lager uitvallen. Wanneer je weg bent of het weer wat minder is zal de airco niet aan staan. Houdt er daarnaast ook rekening mee dat je een airco ook in de winter kunt gebruiken.

Tips om energie te besparen

e airco continu aan laten staan is natuurlijk niet de bedoeling. Dit zorgt voor veel onnodige kosten en dat is zonde. Gelukkig zijn er manieren om de energie die een airco verbruikt te verminderen. Lees hieronder enkele tips:

  • Zet de airco uit als je niet thuis bent;
  • Houd ramen en deuren gesloten om te voorkomen dat lucht ontsnapt;
  • Reinig regelmatig de filters;
  • Investeer in een energiezuinige airco;
  • Laat je airco aan staan. Wanneer je de airco telkens aan en uit zet, moet deze vaker op een hoog vermogen werken om de kamer opnieuw te verkoelen.

Wij zijn jouw partner in airco's

Als je op zoek bent naar een airco, kan het lastig zijn om te bepalen welk apparaat het beste bij jouw wensen en behoeften past. Bij Lommers Installaties begrijpen we dat maar al te goed. Gelukkig kunnen wij je niet alleen helpen bij het vinden van de juiste airco, maar ook bij het besparen op de energiekosten.

Bij Lommers Installaties bieden wij energiezuinige airco’s aan van het merk Daikin. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen zorgen we voor een aangenaam en energiezuinig binnenklimaat.

Bel ons