Hoe kan ik mijn airco zelf schoonmaken?

Wanneer je een airco hebt, is het belangrijk om regelmatig schoonmaken niet te vergeten. Wist je bijvoorbeeld dat het wordt aangeraden om je airco minstens twee keer per jaar te reinigen? Hierbij moet je niet alleen de buitenkant van de airco schoonmaken, maar binnenin kun je bijvoorbeeld ook de airco filter schoonmaken. In dit blog leggen we je alles uit over waarom het belangrijk is om je airco geregeld schoon te maken en hoe je dit eenvoudig zelf doet. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Waarom moet ik mijn airco geregeld schoonmaken?

Er zijn veel redenen waarom het schoonmaken van je airco zo belangrijk is. Dit heeft namelijk veel voordelen voor jou én de levensduur van de airco zelf. We vertellen je er graag wat meer over.

Voordeel 1: een schone airco werkt efficiënter

Wanneer je airco schoon is, zowel de filters als de binnenkant van de airco, kan de lucht gemakkelijker circuleren. Hierdoor kan de airco beter koelen of verwarmen. Door de airco dus geregeld schoon te maken, zorg je ervoor dat je zelf het beste uit de airco haalt.

Voordeel 2: de luchtkwaliteit blijft goed

Een vervuilde airco kan stof en vuil verspreiden in de lucht die je inademt. Door de airco regelmatig schoon te maken, verminder je de verspreiding van deze deeltjes en verbeter je de luchtkwaliteit in je huis. Gezonder voor jou én je omgeving!

Voordeel 3: het is beter voor jouw gezondheid

Schimmels en bacteriën kunnen zich ophopen in een vuile airco. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals allergieën, astma of ademhalingsproblemen. Door de airco vaak en goed schoon te maken zorg je ervoor dat je minder kans hebt op deze gezondheidsrisico’s.

Voordeel 4: de levensduur wordt verlengd

Door je airco regelmatig schoon te maken, voorkom je slijtage en schade aan de onderdelen, waardoor de levensduur van je systeem wordt verlengd en je kosten voor reparatie en vervanging worden verminderd.

Zo kan jij zelf jouw airco schoonmaken: simpel & snel stappenplan

Je airco schoonmaken is gelukkig niet moeilijk. Met schoonmaakmiddelen, een doekje, een stofzuiger en een beetje tijd heb je deze klus in een handomdraai gedaan. Om het je nog makkelijker te maken, hebben we hieronder een simpel en snel stappenplan voor je gemaakt.

  1. Schakel de stroom uit. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je altijd als eerste stap de stroomtoevoer naar de airco uitzet.
  2. Reinig de airco filters. Dit kun je doen met een stofzuiger door alle stof van de filters voorzichtig op te zuigen. Vervolgens kun je de filters afspoelen en wanneer ze goed droog zijn weer terugplaatsen.
  3. Open de airco en maak de binnenkant stof- en vuilvrij door met een stofzuiger alles schoon te maken. Ook kun je met een zachte vochtige doek overtollig vuil wegpoetsen.
  4. Reinig de afvoerbuis met een kleine borstel of pijpenrager. Is de afvoerbuis echt heel erg vies geworden of is deze verstopt geraakt? Dan kun je het beste de afvoerbuis vervangen.
  5. Desinfecteer de buitenkant van de airco met water, een zacht doekje en wat schoonmaakmiddel. Zo heeft de hele airco een opfrisbeurt gehad!
  6. Vergeet tenslotte niet om de stroom weer in te schakelen! Geniet vervolgens op je gemak van een schone airco.

Onderhoud nodig aan jouw airco? Kies dan voor Lommers

Je kunt er ook voor kiezen om een airco onderhoudscontract af te sluiten bij Lommers. Voor een kleine prijs komen we jouw airco periodiek controleren. Tijdens het onderhoud controleren we de airco, kunnen we de airco schoonmaken en (indien nodig) vervangen we verschillende onderdelen. Heb je hier interesse in of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Bel ons