Home » Loodgieterswerk » Lekkage in huis: wat kun je doen?
Je hebt lekkage in huis, maar vraagt je misschien af: wat dan te doen? Dat begrijpen we maar al te goed! In deze blog leggen we dit daarom graag aan je uit. Het ontdekken van een lekkage is vaak niet zo moeilijk, maar wat je hierna zelf kunt doen en waar je echt een loodgieter voor nodig hebt, is soms lastig in te schatten. Lees daarom snel deze blog en ontdek wat je kunt doen bij een lekkage in huis.
Er zijn verschillende vormen van lekkages in huis. Zo kun je lekkage in het dak, plafond of in de schoorsteen hebben. Ook is het mogelijk dat je lekkage in de badkamer, het toilet of een lekkage in de kelder hebt. Allemaal erg vervelend en het is dan ook belangrijk dat je de lekkage zo snel mogelijk ontdekt. We hebben een aantal veel voorkomende problemen voor je waardoor je kan zien dat je wellicht een lekkage hebt.
In een vroeg stadium kun je een waterlekkage opsporen doordat je merkt dat de waterdruk een stuk minder is. Ook kun je soms op je waterrekening zien dat deze ineens een stuk hoger is, terwijl je niet meer water gebruikt dan normaal.
Een andere manier van het ontdekken van een lekkage is wanneer het eigenlijk al een beetje te laat is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je wilt gaan douchen, maar de badkamer blank staat. Ook kan het zo zijn dat je merkt dat het een stuk vochtiger in huis is of je hebt ineens last van schimmel. Dit zijn allemaal tekenen van een lekkage in huis.
Denk je dat je lekkage hebt in de badkamer of aan je toilet? Dan is de eerste stap om een lekkage in je badkamer te detecteren, het nagaan van alle leidingen. Denk aan de aansluiting van de douchekraan, de kraan op je wastafel en de aansluiting van de wastafel zelf. Ook de stortbak van een toilet kan een bron zijn van de lekkage. Vind je daar niets? Ga dan alle leidingen buiten de muur af. De lekkage hoeft namelijk niet op een aansluitpunt te zitten, maar kan zich ook ergens anders in de leiding bevinden.
Wanneer je bij de aansluitingen en leidingen niets vindt, kun je met een gekleurde doek checken of je last hebt van kalk. Kalk wijst namelijk op water en hoewel het op dat moment niet nat is, kan het wel zijn dat er een lek zit. Schimmel- en vochtplekken ontstaan wanneer voegnaden niet (meer) goed zijn. Om deze te controleren kun je met een mesje langs de naden gaan. Voorzichtig natuurlijk, je wil geen extra lekkages veroorzaken. Wanneer je met je mesje in een voegnaad kan, heb je een lek gevonden.
Een lekkage aan het dak merk je vaak niet direct op. Dit ontstaat vaak door een fikse regenbui of een verborgen probleem. Bij de meeste lekkages in daken is het wel duidelijk waar het ongeveer lekt. Er ontstaan vochtplekken op het plafond en soms loopt het water er zelfs gewoon uit. Je kunt ook last krijgen van schimmel of loslatend behang. Een lekkage in de schoorsteen kan verschillende oorzaken hebben. Wat je vaak ziet, zijn scheuren in de loodslabben, slecht metselwerk, een kapotte kap op de schoorsteen of bijvoorbeeld scheuren in de bakstenen
Heb je de lekkage ontdekt? Dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen. We hebben een makkelijk stappenplan voor je gemaakt, zodat je weet wat je kunt doen bij een lekkage.
Stap 1: Lekkage ontdekt? Sluit als eerste je water af
Door het water af te sluiten, zorg je ervoor dat er niet nog meer water lekt. De afsluiter of stopkraan vind je over het algemeen in je meterkast, badkamer of keuken. Als de lekkage zich bij je toilet of wasmachine bevindt kun je deze vaak isoleren en bij de bron afsluiten met een isolatieklep die je kunt dichtdraaien. Heb je veel water in huis? Sluit dan ook je elektriciteit af, mits dit op een veilige manier kan. Lees ook ons artikel over hoe je de hoofdkraan kunt afsluiten.
Stap 2: Schakel een professional in
Wanneer je hebt ontdekt waar de lekkage zit en je komt erachter dat de lekkage te ingewikkeld is, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een loodgieter in te schakelen. Lommers kan je helpen bij lekkages.
Stap 3: Verwijder overtollig water
Heb je een flink lek? Dan staat er waarschijnlijk water in één of meerdere kamers. Haal dit zo snel mogelijk weg om verdere schade te voorkomen.
Stap 4: Begin met het uitdrogen van je kamer
Binnen 24 tot 48 uur beginnen schimmels en meeldauw zich al te ontwikkelen. Je wil dus zo snel mogelijk je kamer droog hebben om extra schade te voorkomen. Verwijder eventuele natte meubels en tapijt uit de ruimte en zet de ramen open. Controleer ook of je muren, plafond of gipsplaten reparatie of vervanging nodig hebben. Heb je een flinke overstroming gehad? Dan kun je een luchtontvochtiger huren om je kamer verder te drogen.
Heb je hulp nodig bij het repareren van een lekkage? Wij adviseren en helpen je graag. Neem dan ook vrijblijvend contact met ons op en dan kijken we samen wat we voor je kunnen doen.
Vragen, offerte of direct een afspraak inplannen?
Openingstijden klantenservice
Ma – Vrij: 09.00u – 17.30u
Zaterdag: 09.00u – 16.00u
Zondag: Gesloten
Contactgegevens
Installatiebedrijf Lommers staat 24/7 garant voor snel en deskundig optreden bij calamiteiten aan de installatie en verdere loodgieterswerkzaamheden.