Hoe vaak moet een airco onderhouden worden?

Airco’s zijn tegenwoordig ongetwijfeld een van de meest populaire apparaten voor koeling. Het is dan ook essentieel om jouw airco regelmatig te onderhouden om de efficiëntie, prestaties en levensduur te garanderen. Maar hoe vaak moet een airco een servicebeurt krijgen? In deze blog bespreken we enkele richtlijnen die jouw kunnen helpen bij het plannen van de onderhoudsservice.

Wanneer airco onderhoud?

Wanneer je je airco intensief gebruikt wordt het aanbevolen om je airco minstens één keer per jaar een servicebeurt te geven. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt kan helpen om mogelijke problemen op te sporen voordat ze groter worden. Hierdoor kun je reparaties en dus onnodige kosten voorkomen. Het kan daarnaast ook helpen om de energie-efficiëntie van je airco te verbeteren. Dit bespaart op de lange termijn veel geld op je energierekening.

Het is daarnaast ook verstandig om een seizoensgebonden servicebeurt te overwegen. Dit zorgt ervoor dat je eventuele problemen hebt opgespoord voordat je de airco intensief gaat gebruiken. Het is bijvoorbeeld nuttig om de airco in het voorjaar te laten onderhouden voordat het echt warm wordt. Mocht je de airco ook veel gebruiken tijdens de winter kan een halfjaarlijkse onderhoudsbeurt dus de juiste optie zijn.

Tekenen dat jouw airco onderhoud nodig heeft

Naast de hierboven genoemde richtlijnen, zijn er enkele tekenen dat jouw airco mogelijk onderhoud nodig heeft. Deze omvatten:

  • Verminderde koeling of verminderde luchtstroom
  • Luidruchtige werking of trillingen
  • Ongebruikelijke geuren uit de airconditioner
  • Lekkages rond de airconditioner
  • Stijging van de energierekening zonder duidelijke reden

Als je een van deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met Lommers Installaties om je airconditioner te laten controleren.

Waarom is een airco onderhoudsbeurt zo belangrijk?

Het onderhouden van je airco is belangrijk voor een aantal redenen. Ten eerste werkt een goed onderhouden airco efficiënter en verbruikt deze minder energie. Door regelmatig onderhoud wordt de luchtstroom verbetert en de koelcapaciteit van het apparaat vergroot. Daarnaast zorg je met regelmatig onderhoud voor een airco die langer mee gaat. Door slijtage en verstoppingen te voorkomen, kan de levensduur van jouw airco verlengd worden. Een andere belangrijke reden is je gezondheid. Een airco die niet goed wordt onderhouden kan bacteriën en schimmels verspreiden. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals: astma, allergische reacties en andere ademhalingsproblemen. Tot slot is onderhoud aan je airco ook belangrijk om de veiligheid te garanderen. Een niet goed onderhouden airco kan leiden tot lekkages van koelvloeistof, wat kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Daarnaast kunne verstoppingen leiden tot overstromingen en kortsluiting.

Wat kost onderhoud airco?

De kosten voor het onderhoud van een airco kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de unit, de mate van onderhoud dat nodig is en de locatie. Over het algemeen variëren de kosten voor een airco onderhoudsbeurt tussen de € 80 en € 200.

Het is belangrijk om op te merken dat hoewel de initiële kosten voor een airco onderhoudsbeurt mogelijk hoog lijken, de voordelen op de lange termijn, zoals een verbeterde efficiëntie en levensduur van het apparaat, de kosten kunnen rechtvaardigen. Bovendien kan een slecht onderhouden airco leiden tot dure reparaties of vervangingen als gevolg van storingen of defecten die het gevolg zijn van een gebrek aan onderhoud.

Bel ons