Wegens de vakantie zijn wij beperkt beschikbaar tot en met 20 augustus, voor spoed kunt u bellen naar: 073 203 3191

Hoeveel kW heeft een airco nodig?

Als je op zoek bent naar een airconditioner, is het belangrijk om te weten hoeveel kW (kilowatt) de airco nodig heeft. Dit bepaalt namelijk de capaciteit van de airco en hoe goed deze in staat is om jouw ruimte te koelen. In deze blog gaan we dieper in op de factoren die van invloed zijn op de benodigde kW voor een airco en hoe je de juiste capaciteit kiest.

Hoeveel kW verbruikt een airco?

Het exacte verbruik van een airco hangt af van verschillende factoren, zoals het merk en model van de airco, de capaciteit, de instellingen, het gebruik en de efficiëntie van de airco. Over het algemeen varieert het energieverbruik van een airco tussen de 1 kW tot wel 5 kW of meer, afhankelijk van deze factoren.

Factoren die van invloed zijn op de kW's

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de benodigde kW voor een airco, waaronder de grootte van de ruimte, het aantal personen dat in de ruimte aanwezig is, de mate van isolatie en de aanwezigheid van ramen en deuren. Over het algemeen geldt dat hoe groter de ruimte is en hoe meer mensen er aanwezig zijn, hoe hoger de benodigde kW voor de airco zal zijn. Daarnaast zal een slechte isolatie of veel ramen en deuren ook leiden tot een hogere benodigde capaciteit.

Berekenen van de benodigde kW's

Wil je weten hoeveel een airco verbruikt? Met behulp van een eenvoudige formule kun je in 3 stappen berekenen hoeveel kW je airco nodig heeft om je huis te verwarmen of te koelen.

Stap 1: Inhoud van de kamer berekenen

Allereerst moet je de inhoud van de te verwarmen of te verkoelen ruimte berekenen. Dit wordt uitgedrukt in kubieke meters. De formule voor inhoud is: Lengte x Breedte x Hoogte.

Stap 2: Vermenigvuldigingsfactor bepalen

Ten tweede moet je de vermenigvuldigingsfactor bepalen. Deze factor hangt af van de mate van isolatie. Er zijn drie factoren: 30, 40 en 50.

30: goed geïsoleerde ruimtes met weinig ramen en weinig warmtebronnen.
40: redelijk geïsoleerde ruimtes met veel ramen en warmtebronnen.
50: slecht geïsoleerde ruimtes zoals een zolder of een ruimte met plat dak

Stap 3: De formule

Tenslotte vermenigvuldig je beide getallen. De formule hiervoor is: Inhoud (m3) x Vermenigvuldigingsfactor. Zo weet je precies hoeveel kW vermogen je airco moet hebben.

Kies de juiste capaciteit

Een kleine airco kan misschien niet genoeg koelen en een te grote airco verbruikt wellicht veel te veel energie. Om deze redenen is het belangrijk om de juiste capaciteit te kiezen voor jouw situatie. Kies daarom altijd een airco die past bij de grootte van de ruimte en het aantal personen dat in de ruimte aanwezig zal zijn. Zo heb je voor de woonkamer meer capaciteit nodig dan bijvoorbeeld de slaapkamers. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met isolatie, ramen en deuren en de aanwezigheid van andere warmtebronnen.

Bel ons