Wat betekent de druk van mijn cv-ketel?

Voor het goed functioneren van je cv ketel is de juiste druk erg belangrijk. Wanneer de druk te hoog of te laag is, werkt de cv ketel namelijk niet of minder goed. Hoe hoog moet de druk in de cv ketel zijn? En wat te doen als de druk te hoog of te laag is? Om problemen te voorkomen leggen we je graag uit wat je moet doen als de druk van je cv ketel te hoog of te laag is, en welke druk je moet hanteren.

Hoe hoog moet de druk in de cv ketel zijn?

Een cv-ketel werkt het beste wanneer de druk tussen de 1,0 en 2,0 bar ligt. Ligt de druk van je cv-ketel niet binnen deze grenzen, dan kunnen er problemen ontstaan zoals geen warm water of dat je huis niet tot moeilijk verwarmt. 

Is een hoge cv ketel druk gevaarlijk?

Een hoge druk op je cv ketel kan zorgen voor onnodige schade aan het expansievat. Wanneer de druk richting de 3,0 bar gaat kan dit zelfs leiden tot gevaarlijke situaties. het gevolg kan dan namelijk zijn dat de drukbeveiliging open gaat, wat voor ernstige waterschade kan zorgen. 

Let op! Hoe hoger de cv ketel in je huis hangt, hoe hogere de waarde op de drukmeter zal weergeven ten opzichte de daadwerkelijke druk in je cv ketel. Iedere meter hoogte verschil komt overeen met 0,1 bar. Geeft de drukmeter 2 bar weer en is de cv ketel geplaatst op 6 meter hoogte? Dan is de daadwerkelijke druk van de cv ketel 1,4 bar.

Is een lage cv ketel druk gevaarlijk?

Wanneer de druk op je cv ketel lager is dan 1,0 bar, kan het voorkomen dat de cv ketel uitvalt. Dit is natuurlijk niet wenselijk omdat het huis dan niet tot moeilijk verwarmt en er geen warm water meer uit de kraan komt. Een te lage cv ketel druk is makkelijk op te lossen door het bijvullen van de cv ketel. Wanneer je meer dan 1 à 2 keer per jaar bezig bent met het bijvullen, is er vaak niets aan de hand. Ben je vaker bezig met het bijvullen van de cv ketel? Dan kan het zijn dat er iets mis is. 

Mijn cv ketel blijft druk verliezen, wat nu?

Het teruglopen of dalen van de druk op je cv ketel kan verschillende oorzaken hebben. Echter bepaald de snelheid waarmee de cv ketel druk verliest de ernst van het probleem. Het is normaal dat een cv ketel druk verliest. Dit gaat echter heel erg langzaam. Neemt de druk in korte tijd steeds sneller af dan is er iets hoogstwaarschijnlijk iets mis met je cv ketel. 

Hulp nodig met de druk van je cv ketel?

Heb je last van een te hoge of lage cv ketel druk? Heb je geen warm water of krijg je je huis niet verwarmt? Of heb je andere vragen wat betreft de druk van je cv ketel? Neem dan contact op met Lommers Installaties. Wij kunnen je cv-ketel afstellen en zorgen ervoor dat je cv ketel weer goed functioneert. Ook voor advies rondom een nieuwe cv ketel kun je op onze expertise rekenen.

Bel ons