Ziek door Airco: fabel of feit?

Je hoort het vaak, maar is het nu een fabel of een feit? Kan je ziek worden door de airco? In dit blog vertellen we je alles over de veelvoorkomende symptomen, wat je er tegen kunt doen en geven we het antwoord op deze prangende vraag.

Kun je ziek worden van een airco?

Wanneer je lange tijd in een ruimte met airco verblijft, kun je je hierna ziek voelen. Veel mensen denken dat dit daadwerkelijk komt door de airco, maar dit is een fabel.
De airco zelf maakt je namelijk niet ziek, maar het kan wel symptomen van ziekte die je al had, versnellen en verergeren.

Wat zijn de symptomen?

Ondanks dat je niet ziek kan worden door de airco zelf, kan het wel gebeuren dat je je verkouden of beroerd voelt. Hieronder lees je een overzicht van de meest voorkomende symptomen.

Loopneus

Een loopneus is een veelvoorkomend symptoom. De luchtvochtigheid die gereguleerd wordt door de airco kan je slijmvliezen namelijk irriteren. Hierdoor krijg je een loopneus. Je moet echter wel al het verkoudheidsvirus bij je dragen, wil dit gebeuren.

Droge keel

Ook hebben sommige mensen last van een droge keel. Dit kan komen doordat het vocht in de lucht condenseert en hierdoor droog wordt. De airco geleidt namelijk warmere lucht over een gekoeld element in de airco om de lucht af te koelen. Is je airco goed onderhouden, dan zul je hier geen last van krijgen.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een symptoom dat ook veel mensen ervaren. Dit treedt op wanneer de airco niet goed bijgehouden is of wanneer deze niet goed is ingesteld. Wanneer bijvoorbeeld het temperatuurverschil tussen binnen en buiten groter is dan 6 graden, kan je hoofdpijn ervaren.

Wat te doen om dit tegen te gaan?

Voel je je ziek door de airco en wil je dit voorkomen? Dan is het vooral belangrijk dat je airco goed is onderhouden en regelmatig wordt schoongemaakt. Hieronder volgen een aantal punten waar je op kan letten.

Verklein temperatuurverschillen

Zoals net genoemd, is een eerste oplossing om naar de temperatuur te kijken. Zorg ervoor dat het verschil tussen de binnen- en de buitentemperatuur niet groter dan 6 graden is. Wanneer het verschil te groot is, kun je sneller een verkoudheid oplopen.

Check de luchtvochtigheid

Een tweede oplossing is het controleren van de luchtvochtigheid van de airco. Wanneer de airco de ruimte koelt, wordt de lucht ook droog. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 45% en 60%.

Goed onderhoud van de airco

Ten derde kan de oplossing liggen bij de filters. Wanneer je airco slecht wordt onderhouden kunnen de filters namelijk verstopt raken. Hierdoor is de kans op bacteriën en schimmels groter. Als de airco draait, worden deze in de lucht verspreid.

Airco onderhoud door Lommers

Wil je zeker zijn van een goed onderhouden airco? Huur dan een airco bij Lommers. Wij reinigen elk jaar de filters, controleren de drukken en kijken of er geen lekkages zijn. Wanneer er gebreken zijn, lossen wij dit direct op.

Wil jij onderhoud laten uitvoeren aan jouw huidige airco?

Heb je al een airco en wil je dat wij hier onderhoud aan uitvoeren? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen zorgen we voor een aangenaam en energiezuinig binnenklimaat.

Bel ons