Hoe werkt een waterontharder?

Heb je ooit gehoord van een waterontharder en vraag je je af wat het precies is en hoe een waterontharder werkt? In deze blog gaan we hier dieper op in en vertellen we waarom steeds meer mensen ervoor kiezen om er een in hun huis te installeren. Van de werking tot de voordelen en het onderhoud, ontdek alles wat je moet weten over dit handige apparaat dat de kwaliteit van het water in jouw huis kan verbeteren. 

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat wordt gebruikt om hard water om te zetten in zacht water. Hard water is water dat veel mineralen, zoals calcium en magnesium, bevat. Deze mineralen kunnen problemen veroorzaken zoals kalkaanslag en verstoppingen in leidingen en huishoudelijke apparaten. Bij zacht water zitten er dus weinig mineralen in en heb je minder last van kalkaanslag. Zacht water is daarnaast ook beter voor de huid en het haar, omdat het met weinig kalk ook minder droog wordt. 

Hoe werkt een waterontharder?

De werking van een waterontharder is eigenlijk heel simpel. Deze wordt vaak geïnstalleerd in de meterkast, omdat hier de meeste waterleidingen binnen komen. Hierdoor stroomt water vanuit de waterleiding naar de waterontharder zelf. In de waterontharder zit een kolom met daarin kleine bolletjes kunsthars. Aan dit kunsthars blijven kalkdeeltjes plakken. Hierdoor verandert hard water in zacht water.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Wanneer je kiest voor een waterontharder, dan zitten hier veel voordelen aan vast. Dit zijn voordelen die goed zijn voor je gezondheid en ook voor je portemonnee. We zetten ze even voor je op een rij:

Een waterontharder is gezond voor jou

Met een waterontharder krijg je, zoals eerder gezegd, zacht water. Met zacht water heb je minder last van kalkaanslag wat slecht is voor je. Tegelijkertijd blijven de mineralen die goed voor je zijn wel in het water zitten. Een ander voordeel van zacht water is dat je huid en haar minder droog worden, doordat je weinig agressieve schoonmaakmiddelen hoeft te gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat kalk je huid zo kan uitdrogen dat het eczeem en psoriasis kan verergeren? Genoeg redenen om te kiezen voor een waterontharder!

Een waterontharder is goed voor jouw portemonnee

Met zacht water worden kalkaanslag en verstoppingen in leidingen en apparaten verminderd. Hierdoor heb je minder onderhoud en reparaties aan bijvoorbeeld je wasmachine, vaatwasser of koffiezetapparaat. Hierdoor bespaar je geld. Ook gaan huishoudelijke apparaten langer mee en blijven ze efficiënter werken. Doordat ze efficiënter werken, gebruiken de apparaten ook minder energie. Dit heeft allemaal als gevolg dat je dus minder vaak nieuwe apparaten hoeft te kopen, wat goed is voor jouw portemonnee.

Hoe reinig ik een waterontharder?

Om ervoor te zorgen dat je waterontharder zo goed mogelijk blijft werken, is het belangrijk dat je deze jaarlijks een keertje schoonmaakt. In onderstaand stappenplan laten we zien hoe je dit doet.

  1. Voordat je begint met het schoonmaken van de waterontharder, schakel je de waterontharder uit en sluit je de watertoevoer af.
  2. Wanneer je waterontharder een zoutreservoir heeft, verwijder dan het deksel en spoel het reservoir grondig schoon met warm water om eventuele opgehoopte zoutresten te verwijderen.
  3. Controleer het harsbed op vuil of vervuiling. Als er vuil is, spoel dan het harsbed af met een mild reinigingsmiddel en water. Gebruik geen schurende of agressieve chemicaliën, omdat dit het hars kan beschadigen.
  4. Check vervolgens de kleppen en leidingen op kalkaanslag. Reinig dit, indien nodig, met een ontkalkingsmiddel of azijn.
  5. Als alles weer schoon is, spoel je de waterontharder grondig door met schoon water. Zo verwijder je eventuele resten van reinigingsmiddelen en zorg je ervoor dat alle onderdelen weer schoon zijn.
  6. Sluit tenslotte de watertoevoer weer aan en schakel de waterontharder weer in. Controleer of alles nog goed werkt en je waterontharder kan er weer een jaar tegenaan.

Koop en laat een waterontharder installeren door Lommers

Ben je enthousiast geworden en wil je graag een waterontharder aanschaffen? Koop deze dan bij Lommers! Bij ons koop je een Oneflow Waterontharder inclusief installatie voor slechts €715. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons