Wegens de vakantie zijn wij beperkt beschikbaar tot en met 20 augustus, voor spoed kunt u bellen naar: 073 203 3191

Loodgieter: alles wat je moet weten

De loodgieter. Je hebt hem liever niet nodig, want het betekent vaak dat er iets kapot is en dat brengt kosten met zich mee. Bij het beroep loodgieter denk je dan ook vaak aan het repareren van sanitaire voorzieningen, waterleidingen en verwarmingsinstallaties. Toch doet een loodgieter meer dan dat. Niet alleen repareren, maar ook installeren en onderhouden van installaties kan de loodgieter voor je doen. Ben je benieuwd en wil je weten wat een loodgieter precies doet? Lommers vertelt het je!

Wat doet een loodgieter precies?

Een loodgieter heeft verschillende werkzaamheden. Deze werkzaamheden zijn op te delen in drie soorten: installeren, onderhouden en repareren. Dit zijn erg ruime begrippen en daarom leggen we graag uit wat een loodgieter precies doet bij elke klus.

Installeren

Je schakelt een loodgieter in als er installaties moeten plaatsvinden. Hierbij kun je denken aan de installatie van nieuwe water- of gasleidingen. Daarnaast kan de loodgieter cv-ketels, sanitair, geisers en watertanks installeren. Ook bij nieuwbouw worden vaak loodgieters ingeschakeld. Zij installeren dan bijvoorbeeld complete leidingen onder de grond.

Onderhouden

Naast het installeren doet de loodgieter ook onderhoud aan de installaties. Onderdelen van de cv-ketel kunnen verouderen waardoor de cv-ketel niet goed werkt. Daarnaast moet de cv-ketel af en toe ontlucht worden. Hiervoor kun je de loodgieter bellen. Is de afvoerleiding al lang niet schoongemaakt? Dan onderhoud de loodgieter deze graag voor je door de leidingen schoon te spuiten.

Repareren

Tenslotte doet de loodgieter ook veel reparaties. Last van lekkages in de badkamer, gesprongen leidingen of een wc die niet meer doorspoelt? De loodgieter kan dit allemaal voor je repareren.

Hoe word je loodgieter?

De opleiding ‘loodgieter’ heeft lange tijd niet bestaan. Om loodgieter te worden moest je een opleiding in de sector Installatietechniek afronden. Zo kon je bijvoorbeeld de opleiding ‘Monteur Service en Onderhoud’ volgen. Sommige scholen bieden inmiddels wel een specifieke opleiding aan om loodgieter te worden. Deze opleiding heet ‘Allround Loodgieter’, ‘Monteur Gas’, ‘Monteur Water’ of ‘Monteur Warmte’. Om loodgieter te worden heb je minimaal MBO 2 niveau nodig. Je kunt een BBL opleiding volgen, maar er zijn ook deeltijdopleidingen, avondonderwijs of cursussen om een loodgieter te worden.

Welk gereedschap gebruikt een loodgieter?

Een loodgieter heeft verschillende soorten gereedschap nodig. Dit hangt af van het soort werk dat de loodgieter doet. Benieuwd welk gereedschap een loodgieter gebruikt? We sommen het meest voorkomende gereedschap voor je op.

Sleutels

Het eerste type gereedschap dat een loodgieter veel gebruikt, zijn sleutels. Je kunt hierbij denken aan de Engelse sleutel, de steeksleutel en de kraanmoersleutel. De Engelse sleutel of steeksleutel wordt gebruikt voor het vast- of losdraaien van bouten en moeren. De kraanmoersleutel heeft de loodgieter nodig bij het loskoppelen of vastzetten van een kraan.

Tangen

Het tweede type gereedschap dat in de gereedschapskist van een loodgieter te vinden is, zijn tangen. Er zijn heel wat tangen die de loodgieter als gereedschap gebruikt. Voor het grijpen, draaien of buigen van buizen gebruikt de loodgieter de pijp- of buigtang. Soms moet een buis worden afgeknipt en hier kan de buiskniptang voor ingezet worden. Voor het monteren gebruikt de loodgieter de sifontang en in het geval van waterleidingen of wateraansluitingen gebruikt de loodgieter de waterpomptang of de sifontang.

Overig gereedschap

Naast sleutels en tangen zijn er natuurlijk nog heel veel andere gereedschappen die de loodgieter gebruikt. De meest voorkomende gereedschappen zijn:

  • Ontbramer: deze wordt gebruikt voor het verwijderen van scherpe rafels na het boren van gaten in leidingen.
  • Pijpsnijder: dit gereedschap wordt gebruikt om pijpen snel en veilig op maat te snijden.
  • Soldeerbout: de loodgieter gebruikt een soldeerbout om onderdelen aan elkaar te solderen met soldeer.
  • Buigveer: de buigveer gebruikt de loodgieter om een buis van pvc of zacht koper te buigen zonder dat deze breekt of scheurt.
  • Ontstoppingsveer: met dit gereedschap draait de loodgieter gemakkelijk en snel blokkades in leidingen los.
  • Plopper: dit gereedschap heb je wellicht zelf ook thuis. De loodgieter gebruikt deze, net als jij zelf, om verstoppingen in de wc op te lossen.

Wat kost een loodgieter?

Wanneer je een loodgieter inschakelt, wil je natuurlijk wel weten wat de loodgieter kost. Dit hangt af van het bedrijf waar de loodgieter werkt en het type klus dat de loodgieter moet uitvoeren. Sommige loodgieters werken in een groot bedrijf terwijl andere ZZP’ers zijn. Hierdoor kunnen de kosten van een loodgieter verschillen. Gemiddeld ligt het uurloon van een loodgieter tussen de €45 en €80. Daarnaast hangen de kosten van een loodgieter af van de soort klus. Voor kleine klussen werkt een loodgieter vaak met een uurloon. Voor grotere projecten worden soms vaste prijzen afgesproken. Hierbij kun je denken aan €85 tot €160 per project. Wil je precies weten wat een loodgieter kost bij Lommers? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Loodgieter nodig? Kies voor Lommers

Heb je een lekkage thuis of binnen je bedrijf? Ben je op zoek naar de beste loodgieter? Neem dan contact op met Lommers. Wij hebben veel ervaring op het gebied van installatie, onderhoud en reparatie en onze loodgieters staan graag voor je klaar. Maak een afspraak en wellicht staan we binnenkort bij jou voor de deur.

Bel ons