Stappenplan radiator verwijderen

Als je radiator kapot is, aan vervanging toe is of overbodig is geworden, dan moet je de radiator verwijderen. In onderstaand stappenplan leggen we jou stap voor stap uit hoe je dit zelf kunt doen. Wil je hier liever hulp bij? Dan staan wij van Lommers Installaties graag voor je klaar om jou te helpen! Neem dan gerust contact met ons op.

Wanneer is het nodig om een radiator te verwijderen?

Er zijn verschillende momenten wanneer het nodig kan zijn dat je de radiator verwijderd. Bijvoorbeeld bij een renovatie of verbouwing, bij schilderwerk, als een radiator moet worden gerepareerd, vervangen of onderhouden of wanneer er te veel lucht in het verwarmingssysteem zit. We geven een aantal voorbeelden.

Renovatie, verbouwing of schilderwerk

Wanneer je een renovatie of verbouwing van je huis hebt waarbij de plaats of de radiator zelf moet worden aangepast, kan het nodig zijn om de radiator tijdelijk te verwijderen of te verplaatsen. Ook kan het zo zijn dat je de muur achter de radiator wilt schilderen. Dan is het ook nodig om de radiator tijdelijk eraf te halen.

Reparatie, vervanging of onderhoud

Als je radiator oud is, lekt of niet meer goed werkt, kan het nodig zijn om deze te vervangen. Het verwijderen van de oude radiator is dan de eerste stap voordat de nieuwe geïnstalleerd kan worden. In het geval van een lek in de radiator of de leidingen, kan het nodig zijn om de radiator te verwijderen om de lekkage te repareren. Soms is het ook nodig om onderhoud uit te voeren aan de centrale verwarmingsinstallatie, wat kan betekenen dat de radiatoren tijdelijk worden verwijderd.

Stappenplan voor het verwijderen van de radiator

Stap 1: Voorbereiding
Schakel de verwarming uit en laat de radiator afkoelen. Verzamel alvast alle benodigde gereedschappen en materialen, zoals een waterpomptang, schroevendraaier, emmer, handdoeken en afdichtingsmateriaal.

Stap 2: Afsluiten van de watertoevoer
Zoek als eerste de afsluitkranen aan beide zijden van de radiator en draai ze dicht met behulp van een waterpomptang. Dit doe je door de kranen met de klok mee te draaien, zodat ze sluiten. 

Stap 3: Ontluchten van de radiator
Draai het ontluchtingsventiel op de radiator open met een ontluchtingssleutel om eventuele lucht uit de radiator te laten ontsnappen. Plaats een emmer onder het ventiel om water op te vangen.

Stap 4: Loskoppelen van de radiator
Gebruik een waterpomptang om de schroeven en moeren van de radiator los te draaien. Houd een emmer bij de hand om eventueel nog lekkend water op te vangen. Verwijder ook de bevestigingsbeugels waarmee de radiator aan de muur is bevestigd.

Stap 5: Verwijderen van de radiator
Til de radiator nu voorzichtig van de beugels af en plaats deze op een veilige plek. Wees voorzichtig, want radiatoren kunnen zwaar zijn!

Stap 6: Controleren op lekkage
Controleer tenslotte of er geen water meer lekt uit de afsluitkranen en leidingen. Als dit wel het geval is, draai dan de koppelingen strakker aan of vervang eventuele beschadigde onderdelen.

Hulp nodig bij het verwijderen van de radiator?

Is bovenstaand stappenplan iets te ingewikkeld of wil je zekerheid en heb je liever dat een ervaren monteur dit voor je doet? Dan kun je gerust contact met ons opnemen! Bij Lommers Installaties staan we voor je klaar en helpen we waar we kunnen.

Bel ons