Wat te doen bij een bevroren waterleiding?

Heb je in de winter geen stromend water? Of blijft je radiator koud? Grote kans dat je waterleidingen bevroren zijn. Een bevroren waterleiding is niet alleen vervelend, maar zorgt ook voor waterschade. Een bevroren waterleiding kan namelijk barsten wanneer het bevroren water uitzet. Hier zit je niet op te wachten midden in de winter. Hieronder vertellen we hoe je een bevroren waterleiding kan voorkomen of hoe je het kunt oplossen.

Hoe voorkom je een bevroren waterleiding?

Een bevroren waterleiding voorkomen is altijd beter dan repareren. Goede voorzorgsmaatregelen kunnen dan ook veel ellende voorkomen.

Tip 1: Isoleer waterleidingen
Zorg ervoor dat de waterleidingen in je huis goed geïsoleerd zijn. Gebruik hiervoor isolatiemateriaal of dekens.

Tip 2: voorkom tocht in de ruimte
Zorg ervoor dat ruimtes met watermeters en/of kranen luchtdicht zijn. Let hierbij ook op kieren en naden. Ook de hoofdklep dient beschermt te worden met isolatiemateriaal.

Tip 3: Zet de thermostaat op de juiste temperatuur
Gaat het vriezen? Zet de thermostaat ’s nachts of als je weg bent niet lager dan 14 graden.

Tip 4: Sluit slecht geïsoleerde leidingen af
Laat kwetsbare en slecht geïsoleerde leidingen, die niet vaak gebruikt worden, leeglopen en afsluiten in de winter. Denk bijvoorbeeld aan de buitenkraan.

Tip 5: Controleer op scheuren in leidingen 
Zoek voorzichtig naar scheuren in de leidingen. Heb je een scheur gevonden? Sluit de watertoevoer af en bel z.s.m. een loodgieter.

Hoe verhelp je een bevroren waterleiding?

Is de waterleiding al bevroren? We leggen je hieronder stap voor stap uit wat je moet doen.

Stap 1: Sluit het water af en draai de hoofdkraan dicht
De eerste en belangrijkste stap is om je hoofdkraan direct dicht te draaien. Kun je de hoofdkraan niet vinden en/of weet je niet hoe je deze dicht moet draaien? Klik dan hier.

Stap 2: Controleer of de waterleiding bevroren of gescheurd is
Check vooral de waterleidingen in onverwarmde, slecht geïsoleerde ruimtes. Zie je ergens een scheurtje? Neem voordat je begint met het ontdooien van de leidingen contact op met een loodgieter.

Stap 3: Een bevroren waterleiding ontdooien
Er zijn verschillende manieren om een bevroren waterleiding te ontdooien. Zo kun je de verwarming in die ruimte aanzetten, een elektrische kachel plaatsen, de leiding(en) omwikkelen met een warme doek of een föhn gebruiken.

Stap 4: Plaats emmers onder de kranen en zet de kranen open
Zet de kranen open. Plaats ook emmers onder de kranen, dit voor het geval het water in de leidingen begint te ontdooien.

Stap 5: Open voorzichtig de hoofdkraan
Als de leiding ontdooid is, dan kun je voorzichtig de hoofdkraan openen. Let goed op scheurtjes en lekken. Zijn deze aanwezig? Vang dan het water op, draai de kraan dicht en neem contact met ons op.

Wordt waterschade door een bevroren waterleiding vergoed door de verzekeraar?

Het is al vervelend genoeg als je leidingen zijn bevroren, maar waterschade door een gesprongen waterleiding wil je natuurlijk helemaal niet. Is dit toch het geval? Dan zijn er verschillende woonverzekeringen die waterschade dekken.

Een opstalverzekering dekt de meeste waterschade door bevroren leidingen. Om er zeker van te zijn dat dit ook voor jouw situatie geldt, raden wij aan om de polisvoorwaarden van je opstalverzekering te lezen. 

Let op: veel verzekeraars dekken geen waterschade wanneer deze is ontstaan door slecht onderhoud of onvoldoende voorzorgsmaatregelen. Schakel een loodgietersbedrijf in om je waternetwerk te controleren.

Bel ons